vrijdag 30 maart 2012

Super thee

Op de site van Dr. Weil , een Amerikaanse arts, schrijver en 'guru' op het gebied van integratieve geneeskunde (reguliere geneeskunde aangevuld met alternatieve geneeskunde, zoals meditatie en mindfulness), las ik over matcha thee. Matcha thee, een gemalen groene thee uit Japan*, wordt daar gedronken tijdens thee-ceremonies (in dit filmpje zie je hoe bijzonder zo'n ceremonie is).
Enkele weken voor de oogst worden de theestruiken afgedekt zodat er geen zonlicht meer bij kan komen. Daarna worden de theeblaadjes met de hand geplukt, gedroogd en heel langzaam gemalen tot super fijne poeder. Je drinkt dus de theeblaadjes zelf en geen aftreksel, zoals bij gewone thee.
Inmiddels heeft bijna iedereen wel eens gehoord over de goede eigenschappen van groene thee:


  • het zou zorgen voor stressvermindering en versterkt je afweersysteem.
  • het zou je suikerspiegel op peil houden, waardoor je minder trek hebt
  • groene thee zou je cholesterol verlagen
  • het werk ontstekingsremmend
  • het zou een kanker helpen voorkomen


Groene thee heeft deze eigenschappen door o.a. de stof EGCG. Onderzoek heeft uitgewezen dat matcha thee 137 keer meer EGCG bevat dan 'gewone' groene thee.


Tijd om het te proberen dus!


Het was een enorme zoektocht door Utrecht, van de ene toko naar de andere. Uiteindelijk kwam ik bij koffie en thee specialist Simon Levelt uit en daar vond ik een blikje ongezoete matcha thee! De prijs was even schrikken: € 17,95 voor 30 gram. Om je een idee te geven: ik denk dat je met de inhoud zo'n klein blikje tomatenpuree zou kunnen vullen. En dat is dan ook nog maar het 'instap-tarief'.
Ik drink het nu elke ochtend minstens een half uur voordat ik iets eet en ik neem tegelijkertijd mijn visolie capsule in, omdat ik begrepen heb dat dit de opname van EGCG bevordert. Ik gebruik 1 theelepeltje matcha en maak hier, met paar druppeltjes koud water, een papje van met zo min mogelijk klontjes. Daarna giet ik er z'n 60 ml gekookt water op, wat ik heb laten afkoelen tot < 80°C. Daarna klop ik met de garde (een echte chasen, staat op het verlanglijstje) zo'n 10 tot 20 seconden zodat alle poeder in opgelost en er een soort schuimlaagje ontstaan is. Hierna drink ik de thee 'met aandacht'. :-)
Na al dit goede nieuws, ook wat minder positiefs... Ik vind het niet echt lekker, haha. Het smaakt groen, grassig en een beetje bitter. Ik heb inmiddels wel gelezen dat een beter kwaliteit matcha ook minder bitter zou zijn. Dat ga ik dus volgende keer proberen!


*Alle voedingsmiddelen uit Japan worden streng gecontroleerd op radioactiviteit. Je kunt er hier en hier meer over lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten